Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tradícionális Harcművészetek - 1

2009.08.30

Tradícionális Harcművészetek

 

A tradicionális harcművészeti irányzatok Délkelet-Ázsiában több száz, (esetenként több ezer) éves hagyományokon alapulnak, melyek nemzedékről-nemzedékre öröklődtek tovább. A tanítások mesterről tanítványra, s nem ritkán apáról-fiúra szálltak, s így több stílusirányzat esetében a módszerek akár ugyanabban a családban kerültek továbbadásra. 

Kalary - india

 

 

A több mint 5-6000 éves írásos emlékek, melyek bizonyos harci formákra utalnak, többségükben Ó-Egyiptomból, Kínából és Indiából származnak. Az ősi kínai kultúrák, mintegy 3-4000 évvel ezelöttről származó feltalált cseréptöredékein és edényein is láthatóak pusztakézzel harcoló figurák ábrázolásai. Az ókori kínai küzdőművészetek eredeti formái leginkább a legendákból, az irodalmi és történelmi emlékekből ismerhetőek meg. Az indiaiak két nagy eposzában, a 'Mahábhárata' és a 'Rámáyana' című művekben egymás ellen és démonok ellen alkalmazott fegyveres és pusztakezes harcok leírásai találhatóak. A híres kínai regény, a "Vízparti Történet" szintén változatosan és részletesen ecseteli az "erdők, hegyek és mocsarak vitézei"-nek különféle hőstetteit, harci módszereit és az általuk alkalmazott számtalan furfangos fegyvert és cselt. Thang Ta - India

Kínában és Indiában a kolostorok látták el azt a feladatot, hogy feljegyzéseket készítsenek, amelyek közt szép számmal akadnak a harcművészetekre vonatkozóak is, de ezek nem mindenki számára hozzáférhetőek.  Kínában és Indiában már több, mint 3000 éve is léteztek olyan küzdőmódszerek, amelyek a külső fizikai felkészítés mellett a belső, a szellemi és lelki felkészítést is lényegesnek tartották. A legfejlettebb kultúrákkal kétségtelenül az indiai és kínai népek rendelkeztek, s ez érvényes mind a művészetek és tudományok, mind pedig az egészségfejlesztő- és megőrző tornarendszerek, s a harcművészetek területére is. Voltak különféle fejlett és hatékony indiai harcművészetek, mint a 'Vajramushti', a 'Silambam', vagy a 'Kalarippayattu', de a jellegzetes indiai filozófia gondolkodásmódja elsősorban a 'yóga-rendszerű' testgyakorlatok módszereinek terjedését segítette elő leginkább.

A harcművészetek fejlődését nagymértékben befolyásolták a vallások is, amelyek jellemformáló és társadalomformáló szerepe mindig jelentős volt. Krabi Krabong - Thaiföld

A harc önmagában még nem jelent művészetet és a művészi mozgás sem tételez fel harcban való jártasságot. A harcművészet annyiban is más, mint az ösztönös harc, hogy művelője saját mozdulatainak konkrét céljaival és azok hatásaival is tisztában van, valamint ismeri a különféle törvényszerűségeket, amelyek kapcsolatban állhatnak az ellenfél és önmaga mozgásaival.

A harcművészetek fejlesztése terén az emberek nagyon sokat tanultak az állatoktól is. Megfigyelték mozgásmechanizmusaikat, szokásaikat és többek között azt is, hogyan mozognak harc közben az állatok egymás ellen és más állatfajok ellen, s így azok módszereit eltanulva jutottak olyan hatékony harci formákhoz, melyeket sikerrel alkalmazhattak önvédelmük érdekében. Több esetben lejegyezték ezeket a módszereket, így azok többnyire továbbörökíthetőek lettek az utókor számára.

A kínai harcművészeteket az európai ember 'kung-fu' néven ismeri. A 'kung-fu' kínaiul valamiben való jártasságot, vagy mesterfokú tudást is jelent. Az európai és amerikai szóhasználatban a távol-keleti eredetű, pontosabban kínai eredetű harcművészetek összefoglaló elnevezéseként használatos. A kínaiak azonban harcművészetüket nem így, hanem a 'wu-shu' kifejezéssel jelölik. A 'wu-shu' eredeti kínai jelentése, a 'wu' — "katonai" és a 'shu' — "művészet" szavak alapján: 'katonai művészet'. Mindezek alapján a 'kung-fu wu-shu' elnevezés annyit jelent, mint: "a harcművészet mestere", vagy "mesteri szintű harcművészet". Krabi Krabong - Thaiföld

Bizonyos más délkelet-ázsiai harcművészetek megjelölésére is használják a ’kung-fu’ kifejezést , a stílus jellegének meghatározása céljából, de a karate-jellegű irányzatoktól való megkülönböztetés miatt is.

A küzdelmi módszerek típusait általában három különálló csoportban tárgyalhatjuk, mint: harcművészet, küzdősport, önvédelem. Mindhárom esetében más a gyakorlatozás és gyakorlatoztatás alapelve, s mások a gyakorlatozási módszerek is. Mindháromnak más a célja, s más-más területen készíti fel a tanítványt.

Tradicionális harcművészeti iskolák nem csupán Japánban, Koreában, Thaiföldön és Kínában, hanem Indiában, Tibetben, Burmában, Indonéziában, Ceylonban, Malájziában, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken is kialakultak, fejlődtek. Némelyikük feledésbe merült, vagy beolvadt más irányzatokba, de közülük több napjainkban is működik, bár néhány stílus kevéssé ismert.

India: Adithada, Bothati Bothati, But Marma Atti, Chakram, Gatka, Inbuan birkózás, Kabaddi, Kuttu Varisai, Kalarippayattu, Lathi, Malla Yudha / Mallakrida, Adithada - India Malyutham, Mukna, Niyuddha Kride, Pehlawani, Sarit Sarak, Silambam Nillaikalakki, Thang Ta, Shastar Vidiya / Gatka, Varma Kalai Vajra Mushti, Vajra Mukti / Vajra Mutthí.

Indonézia: Kuntao, Pencak Silat, Sindo.

Borneó: Borneo Silat.

Burma: Bando, Banshay, Lethwei, Naban.

Kambodzsa: Bokator, Khmer Boxing, Khmer hagyományos birkózás.

Fülöp-Szigetek: Arnis, Buno, Cinco Teros, Dumog, Escrima / Kali, Espaday Daga, Jendo, Kali Sikaran, Kombatan, Modern Arnis, Pananjakman, Pangamut, Sikaran, Suntukan, Yawyan.

Thaiföld: Krabi Krabong, Lerdrit, Muay Boran, Muay Thai. Krabi Krabong - Thaiföld

Tibet: Boabom. Simhanáda Vajramukti.  

Laosz: Ling Lom.

Malayzia: Tomoi.

Srí Lanka: Angampora, China Adi. 

Mongólia: Mongolian birkózás.  

Vietnam: Cuong Nhu, Cuong Nhu Vo Dao, Tu-Thán, Viet Vo Dao, Qwan Ki Do / Quan Khi Dao, Vovinam, Vo Dao Vietnam..               

Gatka - India

Vajramushti - India

Angampora - Srí Lanka

Angampora - Srí Lanka

Wu Shu - Kína

Shirayán Vajrámutthí - India

Shirayán Vajrámutthí - India

Shirayán Vajrámutthí - India

Shirayán Vajrámutthí - India

 

 

A legáltalánosabb álláspontok szerint a mai harcművészetek eredete az indiai Vajramusthi és a Kalari irányzatokig vezethető vissza.

 

Surjasampha Leányfalvi Attila

a Shirayan Vajramutthí Iskola mestere  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nagyjanesz@citromail.hu

(pagoda, 2012.03.09 19:41)

Érdeklődnék, hogy Baracskán van edzés? ha van mikor?

Re: nagyjanesz@citromail.hu

(pagoda, 2012.05.06 10:31)

horndliceband@hotmail.com

(Vas Dávid, 2010.10.15 17:07)

Én is a Bokator felöl érdeklődnék, hogy van-e lehetőség Budapesten gyakorolni ezt a harcműveszetet?

boltos@vipmail.hu

(vaszil csaba, 2010.06.16 15:04)

hol lehet tanulni bokatort?
van-e magyarországon bokator mester?

Szorgalmatos pacsirta út 27.

(Gellén Gergő, 2009.02.22 00:06)

Szeretném meg tanulni a kungfút!Célom vele hogy segitsek másnak