Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Parázsjárás és Tüzesbot

A parázson futás programot egy régebbi táborozás alkalmával már megrendeztük a gyakorlatozóknak, senki nem sérült meg, nem égett meg, hiszen ennek van egy megfelelő technikája, amelyet rövid pszichikai és elméleti felkészítés után bárki sikeresen megvalósíthat.

2011.06.18.tuzonjaras-047.jpg

Készül a parázságy. 

Egyes helyeken, a tűzönjáró gyakorlatozások elött szokás, hogy a parázsra lépés elött a gyakorlatozó egy összehajtogatott papírdarabot dob a parázsra, amelyre azokat a dolgokat írja fel (félelmeit, negatívumait, rossz szokásait,......), amelyektől innentől kezdve meg szeretne szabadulni. A papír elég, a gyakorló erőt gyűjt és elindul a parázson és a parázsösvény végén a parázsból kilépve rájön, hogy olyan dolgokra is képes, amelyekről nem is tudott. Ettől a pillanattól kezdve talán jobban bízik önmagában. Persze, aki nem hiszi el, hogy meg tudja csinálni, az miért is kezdené el? A legtöbb dolog a tudatban dől el! Ahol kevés a hit és az önbizalom, ott bizonytalan a megvalósítás!

201106185935.jpg

Ha már csak parázs lesz, rásétálhat a csapat. 


A tüzes-bot használata a keleti kultúrákban, Indiában és dél-kelet Ázsiában hosszú múltra tekint vissza, általában az ottani harcművészeti stílusok is (de pl. a Havai szigetének LUA harcművészetét gyakorlók szintén) használják.

201106185938.jpg

Tüzesbotot forgatnak a gyakorlatozóink.(1) 

A tüzes-bot modern változatában egy olyan könnyűfém-bot, amelynek mindkét végére kevlár anyag van erősítve, amit általában petróleumba (SOHASEM BENZINBE!!!) áztatunk, meggyújtunk és aztán lehet forgatni egyre gyorsabban és változatosabban. A tüzesbot forgatására otthon és a gyakorlatozásokon kell felkészülni úgy, hogy a gyakorlatozó a harcművészeti botfogásokat és botforgatásokat begyakorolja, rendszerbe köti és a lehető leg-gyorsabbra növeli a forgatások erejét. Mindenképp tűz nélkül kell megkezdeni a forgatások begyakorlását. A tüzes-bot forgatása közben a kevlár anyagába áztatott petróleum valamennyire fröcskölődhet, ezért az egymástól való megfelelő távolság betartása lényeges, valamint forgatás közben egyes esetekben javasolt lehet a szemüveg használata is (bár kezdőknek sötétben ez talán hátrány lehet).

018_-1-.jpg

Tüzesbotot forgatnak a gyakorlatozóink.(2) 

Edzőteremben és lakásban nem célszerű tüzes botot forgatni. A tüzes bot használata egyébként nem különösképpen veszélyes, de a nem megfelelően, vagy ügyetlenül begyakorolt és végzett forgatások okozhatnak kisebb meglepetéseket. Legfőképpen arra kell ügyelni, hogy a gyakorló ne gyújtsa fel a haját (ne tegye a bot égő részét a saját-, vagy más fejéhez + kösse össze a hosszú haját, vagy kösse be kendővel, vagy tegyen rá svájcisapkát), ne égesse rá a saját-, vagy más testére a nejlonblúzt (ne viseljen senki nejlonblúzt tüzeskedés közben) és ne fröccsentse a maga, vagy más szemébe a petróleumot! Az oktatónak, vagy felügyelőnek nem szabad engednie (pallosjog!) az iskolában természetesként elfogadott baromkodást, hülyéskedést a tüzes-bot forgatása közben! Tüzes-bot forgatásakor legyen elérhető közelségben mindig egy-két kanna víz. Gyerekek felügyelet nélkül nem gyakorolhatnak tüzes bottal!

016_-1-.jpg

Tüzesbotot forgatnak a gyakorlatozóink. (3)