Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bikafuttatás

2012.06.06

Bikafuttatás

 
Indonézia egyenlítő-közeli, trópusi területén található a Kelet-Jávához tartózó Madura szigete. Ez a sziget azonban nem trópusi paradicsom, kivételesen száraz a klímája, és csipkés mészkőhegyek borítják, ahol kemény munkával, bivallyal szántva termelik meg az életet adó gabonát. A helybéliek vallásukba és bikáikba kapaszkodnak, nemcsak isteneikhez, de bikáikhoz is imádkoznak, hogy azok kibírják a kemény megpróbáltatásokat. 
 
 
A bikák azonban nem csupán igavonó állatok, hanem versenyeken is szerepeltetik őket. A bikaversenyek sokszor egészen fiatal bikák és gyerekkorú hajtók részvételével zajlanak. A versenyzőket párosával indítják két-két bikával. A startnál hirtelen engedik el a bikákat, s azok rögtön teljes erőbedobással kezdenek vágtázni. A hajtó a két bika hámja közé erősített kettős szántalpon állva, a farkuknál fogva irányítja a rohanó bikákat. A versenyzőt a speciálisan kialakított lábtartóba akasztva rögzített  lábszára tartja meg a szántalpon, amit vágta közben sokszor föl-le dobál az egyenetlen talaj. 
 
 
A futamot az nyeri aki előbb halad át a célvonalon, s így ő a továbbjutó. A 150-200 m-es táv megtétele után a hajtónak előre kell vetődnie és a hámot megragadva, néhány másodperc alatt megfékeznie a néha másfél tonnás, teljes sebességgel rohanó bikákat.
Az éves bikaverseny szezonja Pamekasanban, a sziget ezer színű fővárosában ér véget, a fináléval. A több napos rendezvény előtti végtelennek tűnő első éjszakát a hajtók transzhoz hasonló állapotban töltik, böjtölnek és imádkoznak, hogy szerencséjük legyen az elkövetkező napokban. 
 
 
A bikákkal történő versenyeket az indiai Tamil Nadu és Kerala államokban is rendszeresen megrendezik, nagy népszerűségnek örvendenek és általában valamilyen vallási eseményhez kapcsolják azokat.  
 
 

A mappában található képek előnézete Jallikattu from Tamil Nadu