Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Indiai Nyelvek és Írásfajták/7- Devanágarí Írásgyakorlatok

2009.08.21

Devanágarí Írásgyakorlatok

 ( Ha a jelek nálatok nem jelennek meg rendesen, vagy azokkal kapcsolatosan kérdés merülne fel, írjatok, hogy megoldást találjak: ketaki108@gmail.com )

A következőkben a devanágarí írást oly módon lehet gyakorolni, hogy bizonyos létező és értelmes magyar kifejezéseket, vagy kigindolt ún. 'kínszavakat' írunk át a devanágarí jelek segítségével. Ennek az volna az értelme, hogy gyakorolni lehessen a legkülönfélébb elképzelhető jelvariációkat.

a szanszkrit devanágarí jelek és átírásaik:

a aa vagy A      i            ii vagy I      u           uu vagy U
R RR lR lRR    
e ai o au aM aH
 
k kh g gh G  
c ch j jh J  
T Th D Dh N  
t th d dh n  
p ph b bh m  
 
y r l v    
z vagy sh S vagy shh s   h

 

kifejezések átírásai:

gyurcsaany pherenc ग्युर्च्सान्य्फेरेन्च्

A nem létező "f" hang helyett a "ph" a helyettesítő hang. A hosszú magánhangzót duplán kell írni. A mienkéhez hasonló "ny" hang ugyan nem létezik, de a "n" + "y" leírható és összeírható. Az egymás melletti mássalhangzókat ún. 'ligatúrákban' kell összeírni, ami azt jelenti, hogy nem a két-, vagy több teljes mássalhangzójelet írjuk le (mert akkor mindegyik jel után automatikus 'a' hangot kelleni kiejteni beszéd közben), hanem az adott jeleknek megfelelő ligatúrákat. A ligatúrajel (összevont mássalhangzók) végén látható kis alsó vessző, a viráma (viraama) azt jelenti, hogy a mássalhangzók után egyébként automatikusan ejtendő "a" hang itt nem ejtendő. A viráma jelet csak szó végén lehet alkalmazni, szó közben nem. Ha nincs viráma jel, akkor az "a" mindíg ejtendő. Az "á" (aa) hang írása önállóan és szó elején más, mint szó közben és végén, mint az itt és lejjebb is látható.  

= szó elején  T = szó közben és végén

n+y =   + य  ny = न्च्  gyu = ग्यु 

r+c+s+á(aa) = rcsaa =  +++ = र्च्सा

 

 

bivaly बिवल्य्
kommunistapaart कोम्मुनिस्तपार्त्
katastrophatuurizmush कतस्त्रोफतूरिश्मुश्

 

 

A mappában található képek előnézete Sztúpák

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.