Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Indiai Nyelvek és Írásfajták/2-Hindí

2009.08.21
A Hindí Nyelv
 
A 'hindi nyelv' elnevezés alatt egyrészt valamennyi 'hindi nyelvjárás' összességét, másrészt az Indiai Köztársaság államnyelvét, a nyugat hindi 'khari-bholi' nyelvjárásból kifejlődött irodalmi nyelvet értjük.
Az Indiában használatos 'hindi nyelv' a nyugati 'shauraseni-apabhramsha' (késői közép-ind nyelv) és a keleti 'ardhamágadhí' (a Buddha által is beszélt természetes nyelv) nyelvjárásokból alakult ki az. i.sz. 9.-11. században.
A 'hindi nyelv' az új-ind nyelvek központi csoportjához sorolandó.
 Nyelvjárásai eredetük szerint a 'kelet hindi nyelvjárások'-ra ('avadhí', 'bagheli', 'chattisgarhí') és a 'nyugat hindi nyelvjárások'-ra ('bangarú', 'khari-bholi', 'kanaují', 'bráj-bhákha', 'bundeli') oszthatóak.
A 'khari-bholi' nyelvjárás volt az alapja India és Pakisztán államnyelvének, a 'hindi'-nek és az 'urdu'-nak.
A muzulmán uralkodói területeken arab és perzsa szavak átvételével a 'khari-gholi'-ból fejlődött ki az 'urdu' irodalmi nyelv alapjául szolgáló 'dahlavi' (delhi) és 'dakhni' (déli) nyelvjárás. Az 'urdu' nyelvet 'hindisztáni' nyelvként tartották számon egészen a 18. század végéig.
A hindu vallású területeken a 'devanágarí'-t, az iszlám elterjedési területeken pedig az arab írást használták rögzítésére. A 19. században a hagyományos hindu iskolákhoz tartozó írók nekiláttak a 'hindusztáni' ('urdu') nyelv megtisztításához.
Az arab és perzsa jövevényszavak helyébe a 'szanszkrit'-ból átvett és újjáalkotott alakokat vezettek be. Hasonló, de ellenkező irányú nyelvújítást vezettek be a muzulmán vallású írók is.
A 'szanszkrit'-ból származó szavakat arab és perzsa kifejezésekkel helyettesítették, s ezzel együtt arab nyelvtani elemeket is átvettek. Mindezek eredményeként létrejött az irodalmi értékű 'hindi' és 'urdu' nyelv, s előbbi India, utóbbi Pakisztán államnyelvévé vált.
Pakisztán eredetileg nem tartozott az 'urdu' nyelv elterjedési övezetébe, államnyelvvé tétele vallási és politikai okokból jött létre.
A népnyelvként beszélt 'hindi' és 'urdu' nyelv ma sem különbözik lényegesen egymástól, sem szókincse, sem pedig nyelvtana tekintetében.
Mind a klasszikus 'szanszkrit'-, mind pedig a 'hindi' nyelvet a 'nágarí', illetve mai formájában az i.sz. 8. században kialakult 'devanágarí' írásmóddal rögzítik, amely az 'arámi' írásból keletkezett 'bráhmi' írásmódból jött létre.
 
(angol nyelvű kifejezések átírása hindi nyelvű devanágarí írással)
 


बग़दाद
Baghdad
 
क्रिकेट
Cricket
 
इंटरनेट
Internet
 
माइक्रोसॉफ़्ट
Microsoft
इंडोनेशिया
Indonesia
 
श्रीलंका
ShriLanka
 
ईरान
Iran
 
अल्जीरिया
Algeriya
 
अमरीका
America
 
यूरोप
Europe
 
मोनिका
Monika
 
यूरो
Euro
 

A mappában található képek előnézete Nepál

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.