Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Yuddha Shaastra * Harcművészetek Indiában / 7.

2016.01.31

Yuddha Shastra – Harcművészetek Indiában /7.

Az indiai ayurvéda (a gyógyítás tudománya) a testen megjelöl bizonyos pontokat, amelyeken keresztül ujjakkal, tenyérrel, könyökkel, vagy valamely erre a célra kifejlesztett eszközzel (esetünkben ez a marman-bot) a test energiaállapotát igyekeznek befolyásolni a gyógyítás érdekében. Az ayurvéda tanítása szerint a testben energia (prána) áramlik egy vezetékrendszeren (nádí) keresztül, s ezt a belső csatornát a test külső (és néhány esetben a belső) felületein található pontokon (marman) keresztül lehet befolyásolni.

angampora_fight_with_swords_and_shields.jpg

Az ayurvéda tanításain belül ennek a tudománynak a neve a Marman Vídya. A Marman Vídya két ága a Marman Chikitsa, a pontok kezelésével végzett módszer, és a Marman Yuddha, a pontok támadása a harcművészeti gyakorlatban. Indiában a marmanyuddha a Shirayan Vajramutthí Yuddha Shástra és a Kalarippayattu stílusok gyakorlatozásaiban is szerepel, de önálló harcművészetként is végzik. A marman yuddha módszerek elkerültek Sri Lankára és Indonéziába is, ahol az ottani harcművészetek beépítették saját rendszereikbe. 

dsc01003-crop.jpg

A Marma Yuddha, vagy (szanszkrit) Marmanyuddha मर्मन्युद्ध a marman és a yuddha kifejezésekből tevődik össze, s amelyben a marman a test érzékeny részeit, pontjait jelenti, míg a yuddha a küzdelemre utal.

dsc01005-crop.jpg

Marman Yuddha = Életpont harcművészet, s amelynek alkalmazott eszköze-fegyvere a Shirayan Vajramutthí irányzatban használt tizenhat bottípus egyike. Ezeket a marman yuddha gyakorlatokat a saptaparna (a marokbot fegyver egyik neve) és a diirghaphala (az ököltüske fegyver egyik neve) egykezes, vagy kétkezes változataiban végezzük.

dsc01006.jpg

Annak ellenére, hogy általában a marma, vagy marman kifejezést a Kalari stílushoz kapcsolják, több indiai- és  más délkelet-ázsiai harcművészetben is szerepel bizonyos mértékig (Adithada, Angampora, Silat). 

12227219_527191567435900_6795138366527878411_n.jpg

A Marman Yuddha teljes ismeretanyagát általában ún. „titkos tanításként” kezelik a mesterek, mivel illetéktelen-, vagy szakavatatlan alkalmazása komoly veszélyeket rejt, különféle problémákat okozhat a gyógyítási- és a harcművészeti tevékenységek közben egyaránt. A „titkos” alatt itt nem valami misztikus tanítást kell érteni, hanem a kifejezés arra utal, hogy aki nem ismeri az adott dolgot (mert nem ismertetik meg vele), annak ez a téma egy ún. „titkos” kategória egy adott ideig. Hogy meddig? Az a mester-tanítvány viszony alakulásán is múlik.

12294747_1661283934151062_845588796002416136_n.jpg

A Marman Yuddha módszer gyakorlásakor a kézben (vagy mindkettőben) egy adott méretű, rövid bot van, amellyel védekezéskor és ellentámadáskor az ellenfél egyes testrészeinek meghatározott pontjaira kell hatást kifejteni, amely lehet pl. nyomás, döfés, pattintott ütés, vágó ütés. A bot vége lehet tompa, vagy hegyezett, esetleg élezett, általában fából készítik, és fogásának-tartásának több módja ismert. Az alkalmazás sikeressége több tényezőn múlik: egyrészt azon, hogy az alkalmazó ismerje a test megfelelő pontjait, s azokat a küzdelemben a begyakorolt mozgásokkal képes legyen elérni, másrészt pedig a rendszeresen végzett gyakorlás eredményeképp a pontosságot is megvalósítsa. Az adott pontokat ugyanis nem könnyű megfelelően eltalálni akkor sem, ha a gyakorló ismeri a helyüket és gyakorlott az elérésükhöz szükséges mozdulatok kivitelezésében, ehhez sok gyakorlás szükséges. Az egyes pontok támadásakor az ellenfél intenzíven erős fájdalmat érez, de vannak pontok, amelyeken keresztül részleges- vagy állandó bénulást lehet előidézni. Bizonyos pont, vagy pontkombináció megfelelő támadása halált is okozhat. Érthető tehát, hogy a mesterek óvatosan kezelik ennek a módszernek a tanítását. A Marman Yuddha tanításai a dél-indiai Tamil Nádu és Kerala államok területeiről származnak.

Shirayan Vajramutthii Yuddha Shaastra / Leányfalvi Attila Ajanayana / 2015.