Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Yuddha Shaastra * Harcművészetek Indiában / 1.

2015.01.03

Yuddha Shastra – Harcművészetek Indiában /1.

Mintegy 25-30 évvel ezelőtt még csupán Kína és Japán, valamint a karate és a cselgáncs képei jelentek meg azok lelki szemei előtt, akik valamilyen kontaktusba kerültek az akkor elérhető harcművészetek valamelyikével. Más délkelet ázsiai területek – kiváltképp India – nem igen kerültek képbe. Pedig a mostani ázsiai harcművészetek legtöbbjét éppen Indiából, a Kalarippayattu és a Vajramusthi irányzatoktól eredeztetik. 

10689786_595257747251494_5373887555809900142_n.jpg

A dél-indiai Kerala államban kialakult Kalarippayattu (malayalam: കളരിപ്പയറ്റ്) képviselőik által, mint „a harcművészetek anyja” van megjelölve. A Kalarippayattu egyfajta gyűjtőnév is, amely több fegyveres és pusztakezes harcmodort takar, amelyek helyenként önállóan is működnek, mint pl. az Adithada (malayalam: അടി), amely az ütések és rúgások módszere. 

83martial-art-kerala-kalarippayattu.jpg

Az északkelet- és közép-indiai régióban a Vajramusthi (szanszkrit: वज्रमुष्टि) stílusnak több ága is létrejött. Legkorábbi változatában egyfajta öklözős birkózás volt. A küzdők fémből, fából, kőből, vagy állatszarvból készített marokboxert tartottak a jobb kezükben, a végső halálos ütés bevitelére összpontosítva. Később a Vajramusthi (mint gyűjtőnév) sokoldalú harcászati módszereket takart. Központi része továbbra is a már említett öklözős birkózás volt, amely a jellegzetes indiai fegyverek használata mellett kiegészült számtalan fegyveres- és pusztakezes módszerrel. A Vajramusthi – amely egykor az indiai katonai kaszt egyik harcművészeti ága, képzési módszere is volt - egyes iskoláiban más-más fegyvernemeket helyeztek előtérbe, s idővel az egyes módszerek önálló stílusai alakultak ki. A Vajramusthi marokboxeres formájában még gyakorlások esetén is sok volt a komoly sérülés és az elhalálozás, ezért a szülők egyre kevésbé engedték el gyermekeiket erre a képzésre. Később a fő ágat – különös veszélyessége és durvasága okán – be is tiltották. Ennek ellenére India egyes államaiban vallási ünnepségek alkalmával gyakran rendeznek Vajramusthi birkózásokat az ősi forma felelevenítésével. 

actualizing-power-s--and-crafting-a-self-in-kalarippayattu-a-south-indian-martial-art-and-the-yoga-and-ayuvedic-paradigms-3.jpg

A legtöbb indiai harcművészetre a sokoldalú eszköz- és fegyverhasználat mellett jellemző az ún. „tűzeszközök” (tüzes-bot, tüzes-labda láncon, stb.) alkalmazása is. A tűzeszközöket eredetileg a harci elefántok elijesztésére alkalmazták. A botok, vagy láncok végeire éghető anyaggal bevont kiegészítőt (manapság ez gyakran petróleumba áztatott szövetanyag) rögzítenek, amelyeket meggyújtanak, s a tűzeszközt mindenféle módon pörgetik a test körül. 

dscf0574.jpg

Az indiai harcművészetek két csoportra oszthatóak: a régi hagyományokon alapuló katonai módszerek, valamint a népi sportjátékok- és hagyományőrzés céljából végzettek csoportjaira. Emiatt jellemző, hogy az indiai harcművészetek indiai illetőségű gyakorlóinál sok esetben vagy a katonai, vagy a népi stílus jelenik meg, s kettő ritkán keveredik. Az előbbinél fegyelmezettség, pontosság, erőteljesség, vadság figyelhető meg, ahol a belső elmélyülést igyekeznek kötni a külső forma (mozdulatok, testtartás+fegyvertartás, öltözet) megfelelő megjelenítéséhez. Az utóbbinál pedig sokszor a trehány lazaság jellemző, amiben azért található hatékonyság is, főként a kiszámíthatatlanság miatt. Összességében elmondható, hogy az indiai harcművészetek kölcsönösen merítkeztek egymás módszereiből, tapasztalataiból. Mindegyik valamely dolgokban más, ugyanakkor sok dologban hasonló is. 

v19.jpg

Magyarországon még kevéssé ismertek az indiai harcművészetek, noha a Vajramusthi egyik ágának, a magyarországra 1977-ben érkezett Shirayan Vajramutthí stílusnak több helyszínen is működnek nyílt iskolái 1982-től kezdődően, valamint a Kalarippayattu stílust is oktatják időnként 2-3 hónapos szemináriumok keretein belül. A magyarországi Shirayan Vajramutthí iskola 2009-ben vendégül látta a keralai Kalarippayattu egyik csapatát, s a két stílus több helyszínen is látványos műsort tartott. 

hpim2351.jpg

Shirayan Vajramutthí Yuddha Shastra / Leányfalvi Attila Ajanayana / 2014. 

http://www.vajramutthi.org/cikkek/yuddha-shaastra-astradharii/ 

485031_3787673830579_1572792927_n.jpg

 

A mappában található képek előnézete India 2012. Shirayan Vajramutthii Yuddha Shaastra